Fredrikstad Klatreklubb
Forsiden - Artikler - Sardinia, Siesta og Sportsklatring
Om klubben | Medlemsliste |
Forsiden

Klatresenteret

Artikler
Bilder
Forum
Førere
Isfører
Gjestebok
Linker
Nyhetsarkiv
Sent'n done

Logg inn

Sardinia, Siesta og Sportsklatring

av Stefan Furu - Sun May 5 19:40:45 2002


Cala Fujili

Christer Øyfoss, Asgeir Larsen og Stefan Furu bestemte seg for å prøve den relativt lite besøkte middelhavsøya Sardinia,  påsken 2002. Her er vår reisebeskrivelse.

Sardinia er en fantastisk øy med variert  geologi og flere forskjellige fjelltyper; her finner vi kalkstein, sandstein, granitt og vulkanske steintyper. Sardinia er italiensk og ligger rett sør for Korsika. Øya er 24.000 km2 stor og hadde 1.6 mill. Innbyggere i 1996. Hovedstaden heter Cagliari. Engelskkunnskapene er dårlig, siden dette ikke er et typisk turiststed, men øybefolkningen er ikke som italienere flest, de har et avslappet forhold til turister. Her er det lite stress og Siesta ´en er selvsagt helligbrøde.

Sportsklatringen utviklet seg her på 70-tallet som de fleste andre steder. Lokale klatrere var så ivrige for å få klatrere hit at de tilbø sin egen hage som campingplass. På grunn av sin foreløpige anonymitet har de fleste feltene fortsatt god struktur og er ikke så nedslitt og polert som mange av de franske feltene.

Vi landet i Alghero som ligger nordvest. Sardinia er forholdsvis stor og det tar en hel dag og kjøre fra nord til sør, vi hadde lite forhåndskunnskap om hvor vi skulle klatre, men en av oss mente å ha fått med seg at Cala Gonone som ligger ved byen Nuoro på østkysten skulle ha bra klatring. I Nuoro finnes klatrebutikk og med en meget serviceinnstillt innehaver, men vi måtte ringe hjem til han for at han skulle åpne butikken. Det er kjekt å få med seg billig utstyr når en er på ferie. Vi hadde av alle ting bestemt at vi skulle få i oss en god gammeldags hamburger, men når vi spurte om et bra sted å spise var han ikke snauere enn at han tok oss med tvers over hele byen til den beste restauranten. Hjelpsomheten og velvilligheten er det ikke noe å si på.
kart_forer
Vi kjøpte to førere, men føreren "Arrampicare a Cala Gonone" av Corrado Conca er den nyeste og den mest oppdaterte (2001). Den dekker 19 felt og over 500 ruter i nærområdet.  Den har et minus og det er at den kun er på italiensk, men hvis en lærer seg de viktigste klatreutrykkene klarer en seg fint. Førere for mange av Sardinias klatrefelt er å finne i alle bokhandlere samt de fleste avisstands.

Tornanti
Vårt første felt ble Tornanti med en flott utsikt over den pittoreske byen Cala Gonone. Tornanti har ruter fra 5c til 7a med en max høyde på 20 meter. Klatringen kan beskrives som teknisk og fingertung. Ruter som ble prøvd var Conché ossu 6a+, Sunny girl 6c+, Sunny boy 7a+, Reverse 6b og Eiah 7a. Conché ossu kan anbefales sterkt.

La Poltrona
Neste felt vi besøkte var La Poltrona som ligger kun få strakser bortenfor Tornanti og har solen lengre ut på dagen. La Poltrona er et av de eldre og større feltene og har blitt klatret på siden 1979. Feltet har for det meste svaklatring på skarpe lommer i gradene 4b til 6b, men har også taulengder opp til 8a i den høyeste delen av feltet, noe er også naturlig sikret. La Poltrona  var greit for å få inn ledepsyken, men det var ikke dette vi hadde kommet for, vi ville ha brattere fjell. Hva passer da bedre, enn en grotte?

Biddiriscotaila scoliera
Biddiriscotaila scoliera (grottone) kommer en til etter 15 minutters gange fra havnen nord i Cala Gonone. Ferden frem til feltet er en utrolig reise på kalk og vulkanske steiner i de utroligste farger, på forfroste vannpytter som egentlig er krystallisert salt, dype kulper og grotter under havoverflaten og fullt av blekksprutfossiler under beina. Dette feltet ligger utrolig bra til! Her finner en ruter fra 5b til 7a+, sva, vertikalt og sinnsykt overhengende med en max høyde på 40 meter. Buldrede starter, heelhook, knelås og en sinnsyk pump er stikkord for ruter her. Ruter som ble prøvd var Sirene al muro og Litium, begge 5b, Mina Vagante 6c, Abberante 6c+, Paolino 6a, Senza nome 6c+ og Mago 79 som er 7a.


flaggermus

Her er også historien om flaggermushulen. Ruta som er hardere og mer tidkrevende å rense enn å lede (Senza nome 6c+ nr. 277 i føreren). Klatringen foregår gjennom et 5 meter langt horisontalt takoverheng. Her ser vi Asgeir i fint driv.

En kan også få for mye frisk luft så vi bestemte oss for en hviledag. Gjennom svingete fjellveier og forbikjøringer av tyske campingvogner kom vi til slutt til havnen Arbatax som ligger sørøst på øya. Arbatax er egentlig ikke et klatrefelt, men har flere kjempesteiner med knallrød farge, og disse kunne ikke være uprøvd.

Cala Fujili
Først etter femte dagen på øya klatret vi på feltet vi brukte som overnattingssted. Vi oppdaget at vi hadde toppanker like nedenfor bilen. Cala Fujili er et gedigent felt med hele 12 sektorer. Feltet har til og med en egen barnevegg "Vie dei bimbi" med ruter på firertallet. For de litt større barna finner en ruter opp til 8b og opp til 20 meter. Dette feltet fortjener flere  klatredager. Ruter som ble prøvd var Silja 6a på "Settore Amelia", på "Settore Ferry" ble rutene Ferry 2 6a+, Senza nome 6a+ og La bella Alice 6b+ gått. Ruten Vip 6c ved "Mutando" sektoren ble vi fortalt av lokale i etterkant, som hardere en 7a ruten ved siden av . Denne ruten har dårlig toppanker, men tross alt den eneste  vi kunne si det på. Cala Fujili har også en fantastisk tufa sektor "Settore Pederiva" der ble rutene Malu 6a, Cappucetto rosso 7a prøvd før vi måtte returnere i mørket tilbake til bilen gjennom et påstått ormebesatt skogparti. Stilmessig så vi ut som tre som danset riverdance i forsøkene på å sparke "luftormene" vekk.

S´atta ruia
Den siste dagen i Cala Gonone området ble brukt på feltet S´atta ruia i byen Dorgali. Det 30 meter høye feltet ligger ved en tørrlagt akvadukt og rett ovenfor sentrum. Feltet har ruter fra 5a til 7c. Her ble rutene Bibí  6a+, S´ira ´e Deu 7a, Paranoia 6c+, Sconvolt 6b og La ricetta della felicitá 5b/6c prøvd. Dette er også et meget bra felt med mye bra variert klatring, tekniske og mildt sagt pumpene overhengsruter og fingertunge svaruter.

Capo Caccia


små bilder

Den siste dagen var vi ved feltet Capo Caccia. Dette feltet lå også ved havet og hadde utsikten til høye klippebestatte holmer. Feltet besto av en grotte og en sjøvegg. Her klatret gamlekara harde pumpende overhengsruter. Hvis jeg ikke visste at Andy Warhol var død hadde jeg vært skråsikker at jeg så han her. Rutene har riktignok sett sine beste dager, de var polerte og boltene var rustne.

Reise og overnatting
Charterturene hit begynner ikke før i mai måned så vi måtte dele opp flyturen i to. Med charterfly til Roma og rutefly til Alghero kom reisen på 3.700,-. Dette er som sagt en fredelig øy, men det er ikke lov til å sette opp telt her, vi brukte "raller" metoden i stedet, nemlig å ligge under åpen himmel. I Cala Gonone kan vi Ihvertfall anbefale Pop hotel som har alt ganen måtte ønske. Her ble alle matønsker oppfylt på beste italiensk vis. Siden vi ikke brukte penger på overnatting kunne vi slå oss løs i matveien. Et godt tips er å ikke bestille husets vin, den smaker som frossen bringebærsaft, bestill heller vin på flaske.

Har du ikke føreren til feltet, spør i hvilket som helst hus, alle har den lokale føreren.

En uke føles som fem minutter, gi oss heller en hel sommerferie...

Se slideshow...
Ingen bilder til denne artikkelen.


Tilbake til oversikten
Tuesday 25. June 2019
© 2001-2019 Fredrikstad Klatreklubb
XML / RSS feeds RSS feeds
Vedlikeholdt av Fredrikstad Klatreklubb