Fredrikstad Klatreklubb
Forsiden - Artikler - Gran Canaria - et skjult klatreeldorado ?
Om klubben | Medlemsliste |
Forsiden

Klatresenteret

Artikler
Bilder
Forum
Førere
Isfører
Gjestebok
Linker
Nyhetsarkiv
Sent'n done

Logg inn

Gran Canaria - et skjult klatreeldorado ?

av Espen Lie - Tue Mar 4 15:24:00 2003


GRANCANARIA
Det er ca. 160.000 nordmenn som besøker denne ferieøya hvert år og totalt kommer det ca. 3 millioner turister på besøk i året til Gran Canaria. Gjennomsnitsalderen er ukjent, men det er mye blått hår og rulator. Som familiemann med to små unger er det en befrielse å få noen timer fri når man er på ferie, og på Gran Canaria er det lagt godt til rette for familieferie med Bamseklubb og barnebasseng. De fleste vet at Kanariøyene er av vulkansk opprinnelse og at det er et bra sted for vindsurfing, men hva i all verden skal en fjellklatrer drive med? Riktig nok har jeg klatret på Teneriffe tidligere og det var ganske bra steinkvalitet og mange fine ruter, men ingen kjente til klatremuligheter på Gran Canaria. Etter en del søken på nettet lyktes det å finne noen kryptiske beskrivelser av klatremuligheter på øya, men veibeskrivelsen var dårlig og ingen gradering og til dels svært mangelfull beskrivelse av rutene. Jeg tok like vel med et tau og noen kortslynger, man vet jo aldri.

Etter å ha ankommet "ferieparadiset", matrialisert gjennom Bahia Feliz, et ca. 20 år gammelt anlegg med kjent spansk vedlikehold, var noe av det første jeg fikk se en butikk med det klingende navnet "Rocky Adventure". En liten shappe inne i et shoppingsenter omringet av suvernierbutikker og restauranter. Stedet drives av Joakim Ahlin som er en sprellemann med mye erfaring fra det meste av det som er gøy. Bl.a. har han vært med på lengre ekspedisjoner til Nepal hvor Mount Everest-basecamp og 11 andre fjelltopper på over 6.000 meter ble besteget. Han er også mannen som brak benet og fikk leddbåndet i kneet revet av mens han leste en bok og skulle klø seg under foten. En rask prat med denne travle og entusiastiske mannen, med bl.a. et prosjekter på 7c+ med innlagt "headjam", ga håp i et klatrehjerte. Det viser seg at Gran Canaria har mer enn 20.000 sportsruter i alle graderinger. Eneste drawback er at det finnes ingen god fører. Det sitter i hodene til de lokale. Joakim begynte å lage en fører, men ble raskt uglesett av de lokale klatrerne. Tilstander ala El Chorro ville de ikke ha. Joakim hadde gitt meg nok ledetråder, så et aldri så lite håp om en all right ferie på Gran Canaria var tent.

"Sementfabrikken"


Det nærmeste cragget lå ikke mer en ca. 15 minutter unna Bahia Feliz. Kjør vei 812 mot Playa del Ingles, ta av i første rundkjøring mot Fataga. Når du passerer gjennom siste rundkjøring, en helt ny rundkjøring i utkanten av by-begyggelsen, tar du av skrått ned mot venstre. Følg veien ned til sementfabrikken, og hold til høyre innover en grusvei i ca. 500 meter langs et tørt elveleie (mulig det er vann der på andre årstider, jeg var der i månedsskiftet januar / februar). På venstre side av dalen ser du noen klipper som kan være ca 20 – 25 meter høye på det høyeste. Ser du godt kan du også se de kunstige takene som er murt på veggen enkelte steder. Nettopp dette kjennetegner klatringen på Gran Canaria, ihvertfall der jeg klatret. Moralen ser ikke ut til å strekke seg lengre enn den enkelte klatrers meninger og prestasjonsnivå. "Kommer jeg ikke opp lager jeg et hull, chopper et tak eller rett og slett setter på et kunstig tak" - kan synes å være moralen. Stedet er ikke verdt å bruke mye tid på, men når nøden er størst spiser fanden fluer sies det. Noen artige ruten finnes, de fleste av moderat gradering så vidt jeg kunne se. Jeg vil tippe de fleste er på nivå mellom norsk grad 4 – 7.

Demningen ved Fataga


Det neste tipset var et cragg lengre opp den samme dalen. Kjør som tidligere beskrevet, men fortsett mot Fataga. Når du passerer to kamelsafarier bør du begynne og se ned til venstre i dalen.

Når du ser en demning parkerer du så nærme denne som mulig langs hovedveien. Det går en liten sandvei ned til demningen, men den er stengt med kjetting. Gå over demningen og følg trappene ned og du er på cragget. Her finnes det masse spennende ruter som du finner ved å følge den åpne vannledningen du ser i bildet, og jeg vil tippe nivået på gradene strekker seg fra 5 til 9. Overheng, sva og loddrette ruter i skjønn forening. Ruterne er opp mot 30 meter lange, så ta med 60 meters tau. Det går fint å komme seg til toppen ved å gå opp på et lavt parti litt nedover langs klippen slik at du får hengt opp topptau. Det måtte jeg siden jeg var alene med kloggen min, men igjen når nøden er størst…..

Dette var et cragg som absolutt falt i smak. Ikke like utpreget "tilpasning" av tak som det forrige stedet ved sementfabrikken, men det forekommer også her. Jeg fant noen fine ruter med mange tekniske fine detaljer på en loddrett til lett overhengende vegg. Kan tenke meg graden lå på mellom 6 og 7+ til 8-. 9-er rutene like bortenfor starter inne i et voldsomt overheng og ser veldig fristene ut der de henger ferdig prefikset med slynger, men de er langt unna mitt nivå. Boltene ser bra ut og det er gode toppankre. Jeg kunne brukt mange dager her, men familielivet krever sitt.

Alle som har vært på Gran Canaria og enten kjørt over øya eller lest noen turistbrosjyrer har sett denne majestetiske monolitten som med sine 1803 meter over havet dominerer utsikten mange steder på øyen. På en klar dag kan du fra platået rundt Roque Nublo se toppen på Teide på Tenereiffe. Rett ved siden av finnes den mindre El Fraile (Frosken) som med sin karakteristiske positur også skiller seg ut på lang avstand. Joakim fra Rocky Adventure anbefalte absolutt en tur til denne klippen.

Begge klippene byr på fantastisk fin klatring.

El Fraile har mange ruter fra ca. 10 – 32 meter og vistnok med grader opp til 7c+, mens Roque Nublo må du ha to korte taulengder for å bestige. Det er ikke spart på boltene på Roque Nublo og nye fine rappelankre fantes, i hvertfall på den ruten vi gikk. Det finnes flere ruter på denne monolitten. Den ruten vi gikk startet i det syd-østre hjørnet av monolitten (til høyre i bildet) og fulgte stort sett denne eggen til toppen. Vi ble fortalt at graden var ca. 6 / 7, og jeg vil tippe at det var minst et rent 7 crux på ruten, selv med godt choppede hull og utbedrede crimpetak. Limboltene sto med ca. 1 meters mellomrom så om du ikke skulle klare cruxene går det fint å dra seg forbi.

Det ble en fin tur selv om det blåste friskt og fingren frøs seg følelsesløse til tider. Utsikten fra toppen er utrolig flott og både Karianne og jeg glemte raskt alle shoppede hull og frosne fingre.

Dersom alt man ser rundt seg av fjell har samme kvalitet som det jeg har kjent så langt finnes det potensiale for minst 200.000 ruter til på øyen.

Et lite tips til deg som har tenkt deg en tur til denne klippen, fall ikke for fristelsen til å klatre på "Munken" (klippen ligner på en bedende munk), som du passerer på vei til Roque Nublo. Joakim fikk en bot på ca NOK 10.000,- for å ha klatret på denne hellige klippe en gang (men ingen så hva han gjorde en sen nattestime ikke lenge etter på….).

Tips


På nettet fant jeg også en meget vag beskrivelse av et annet felt lengre nord-vest på øya, i nærheten av noe som heter Tamadaba. I følge føreren skal det være ca. 350 ruter her, men det er feil i følge Joakim. Det finnes minst 8.000 ruter i dette området, og alle rutene når du til fots i løpet av 40 minutter. For de som har mer tid til rådighet er sikkert dette stedet å dra til. Ellers vil jeg anbefale å stikke innom Joakim og Rocky Adventure i shoppingsenteret på Bahia Feliz. Kanskje burde man også leie denne mannen en dag for å guide deg frem til de beste stedene, for selv ikke de lokale klatrerne vet om alt som finnes her. For de som reiser hit bare for å klatre vil jeg anbefale å kjøpe kun flybillett, ta med telt og lei en bil. Bil leid fra Norge kostet kr. 1.200,-, det viste seg å være en grei pris i forhold til å leie bil der nede.


Link til hjemmesiden
Rocky Adventure: +34 928 157 265 / +34 615 932 588
Klikk på bildene for full størrelse.

Demningen. Mange fine ruter med artige bevegelser, på loddrett til lett overhengende vegg.

Demningen sett fra veien mellom Fataga og Playa del Ingles. Klippen er ca. 30 meter på det høyeste.

Karianne, som jeg traff drassende på et klatretau på Bahia Feliz, på vei til Roque Nublo, februar 2003. Legg merke til ”Munken” til venstre i bildet.

Roque Nublo, en artig monolitt midt på Gran Canaria. El Fraile til venstre er 32 meter på det høyeste

Espen Lie på toppen av Roque Nublo, februar 2003.Tilbake til oversikten
Thursday 18. July 2019
© 2001-2019 Fredrikstad Klatreklubb
XML / RSS feeds RSS feeds
Vedlikeholdt av Fredrikstad Klatreklubb